Facebook - Global

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Κάλεσμα της Attack Πάτρας στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς: Πλατεία Όλγας 10:30.



Μια ανταπόκριση από την απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής 1 ...




134 χρόνια μετά την 1η Μαΐου στο Σικάγο του ’86, με κεντρικό το αίτημα της κατοχύρωσης του 8ωρου, η πάλη για ΨΩΜΙ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΖΩΗ φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Η νεολαία και οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στα ίδια αμείλικτα ερωτήματα, βλέποντας κυβερνήσεις – ΕΕ – κεφάλαιο να ξεθεμελιώνουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, οδηγώντας στη φτώχεια πλειοψηφικά τμήματα της κοινωνίας και εκτοξεύοντας τα ποσοστά της ανεργίας.

Σε όλα αυτά έρχονται τους τελευταίους μήνες να προστεθούν και μία σειρά από μέτρα, όπως η αναστολή των συμβάσεων, η επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η τηλε-εργασία, η εκ περιτροπής εργασία κ.α. Εκμεταλλευόμενη την πανδημία, η κυβέρνηση, κάνει ένα σωρό δώρα στους εργοδότες, αφήνοντας τους εργαζόμενους με ένα πενιχρό εισόδημα 800 για 1 ½ μήνα, ανασφάλιστους ή ακόμα χειρότερα, χωρίς δουλειά. Αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο της απόλυσης, καθώς απλώς παρακαλεί τις επιχειρήσεις να μη προχωρήσουν σε απολύσεις για να πάρουν τα «δωράκια τους» δεσμεύοντας στην πράξη μόνο όσες έχουν κλείσει μέχρι μόνο της 15 Ιούνη. Αφήνουν τους εργαζόμενους/ες απροστάτευτους απέναντι στο φόβο της απόλυσης, με τα παραδείγματα αυθαίρετων απολύσεων να έχουν εκτοξευτεί.  Επιπλέον, περιόρισε την πολιτική - συνδικαλιστική δράση, επαναφέροντας το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης και απαγορεύοντας πρακτικά την απεργία, σε μια περίοδο που η εργοδοτική αυθαιρεσία κορυφώνεται.

Τα «φιλοδωρήματα» της κυβέρνησης βέβαια αφορούν μόνο τους εργαζομένους/ες των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο! Για την κυβέρνηση οι χιλιάδες επί χιλιάδων επισφαλώς εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες αλλά και όσοι/ες δουλεύουν υπό καθεστώς μαύρης εργασίας παραμένουν αόρατοι. Παραμένει αόρατο το ως επί το πλείστων σύγχρονο καθεστώς εργασίας που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος κόσμος. Σκανδαλώδη δεν είναι μόνο τα επιδόματα πείνας για όσους θεωρεί η κυβέρνηση ανέργους, αγνοώντας τους «απατεώνες» καθ’ αυτήν αλλά και τους 5500 συμβασιούχους στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που τους άφησε στον αέρα αλλά και τα αμέτρητα περιστατικά επιχειρήσεων που απασχολούσαν αμισθί το προσωπικό τους εκμεταλλευόμενοι τις ελαφρύνσεις της αναστολής των συμβάσεων καθώς και τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσει που ακόμη καλά κρατούν.

Έτσι, το βάρος πέφτει για ακόμα μία φορά στις πλάτες των εργαζομένων, που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της υγειονομικής και έπειτα οικονομικής κρίσης. Ετσι, η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει το φόβο, την τρομοκρατία και την ανασφάλεια, την ίδια στιγμή που ανακοινώνει τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς το Σάββατο στις 9 Μαΐου, δείχνοντας ότι ουσιαστικά, αυτό που θέλουν είναι να καταργήσουν την Πρωτομαγιά. Από την άλλη όμως , οι εργαζόμενοι/ες όλον αυτό τον καιρό δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υγεία του λαού και την προάσπιση των εργατικών τους συμφερόντων. Κινητοποιήσεις, όπως αυτή του νοσοκομειακού προσωπικού, η 48ωρη απεργία στη ΛΑΡΚΟ, η απεργία των συμβασιούχων στην υπηρεσία Ασύλου, η στάση εργασίας στην εταιρεία Βeat, οι κινητοποιήσεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στο αεροδρόμιο ενάντια στις απολύσεις και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών μας δείχνουν τον δρόμο!

Σήμερα περισσότερο από ποτέ το εργατικό κίνημα, η νεολαία, οι άνεργοι πρέπει να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο. Με όπλο τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις συλλογικότητες γειτονιάς, την οργάνωση και τον συντονισμό από τα κάτω, κόντρα στις διορισμένες διοικήσεις των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τον αστικοποιημένο εργοδοτικό συνδικαλισμό τους, που για ακόμη μία φορά συναινούν στην πολιτική της κυβέρνησης, με χαρακτηριστική την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι «η επιδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους».

Το εργατικό κίνημα μπορεί να περιγράψει μια διαφορετική προοπτική, που θα είναι ανατρεπτική και νικηφόρα στο σήμερα! Απέναντι σε όλα αυτά που μας επιβάλλουν, οφείλουμε να απαντήσουμε μαχητικά και οργανωμένα! Να αποδείξουμε το αυτονόητο: Είναι λίγοι, είμαστε πολλοί, μπορούμε να νικήσουμε!

Χαιρετίζουμε το μέχρι τώρα αποφασιστικό ξεσηκωμό των εργαζομένων που βρέθηκαν και στήριξαν όλες τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής και αγώνας εδώ και τώρα! Ακόμη, χαιρετίζουμε τις σημερινές κινητοποιήσεις για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, που πραγματοποιήθηκαν σ’όλη την Ελλάδα. Οι δυνάμεις του εργατικού κινήματος, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στη πρώτη γραμμή της πάλης για την εξασφάλιση της υγείας του λαού. Επόμενος σταθμός στη πόλη της Πάτρας, δε μπορεί παρά να είναι, η απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς που πρέπει και θα βρει το εργατικό κίνημα στο δρόμο. Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν παίρνει παράταση! Μένουμε αγωνιζόμενοι/ες!

Όλοι-ες στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στη Πάτρα τη 1η Μάη, πλατεία Όλγας στις 10:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου